E-book downloaden en controleren

Het is tijd om jezelf een schouderklopje te geven voor al het harde werk dat je tot nu toe al hebt gedaan: je hebt je manuscript geschreven en bewerkt, je inhoud opgenomen in BookWright, de paginalay-out ingesteld, afbeeldingen toegevoegd en de stijl voor je boek bepaald. Mooi zo! Maar je bent nog niet helemaal klaar.

Op de uploadpagina en op je Blurb-dashboard staat een knop waarmee je jouw e-book kunt downloaden. Het is zeker aan te raden om je e-book te downloaden en ter controle op zoveel mogelijk schermen te bekijken. Zo zie je namelijk hoe jouw lezers je e-book uiteindelijk te zien krijgen op verschillende apparaten. Tijdens deze controle kun je ook kleine verbeteringen en wijzigingen toepassen waarmee je nog meer lezers een hele prettige en kwalitatief hoogwaardige gebruikservaring biedt. In dit gedeelte wordt beschreven hoe je jouw inhoud kunt controleren op jouw apparaten. Raadpleeg de eerdere gedeelten van deze handleiding voor advies over hoe je wijzigingen doorvoert in BookWright om je inhoud er perfect uit te laten zien.

Blurb-dashboard en bestemmingspagina

Nadat je jouw boek hebt geüpload wordt een handige downloadknop weergegeven. Klik op de knop en je krijgt een e-mail met koppelingen naar een EPUB3-bestand (voor de iPad) en een KF8-bestand (voor Kindle).

1. Klik op de knop Downloaden
  2. Accepteer je standaard-e-mailadres of voer het gewenste adres in
  3. Klik op de knop Koppeling verzenden

Je gedownloade KF8-bestand (.mobi) bekijken:

Amazon biedt een aantal verschillende manieren om je e-bookbestand te bekijken. Je kunt je e-book op je Kindle-apparaat of bureaublad bekijken met een gratis Kindle-leesapp.
Voor instructies over hoe je een bestand via e-mail verstuurt naar je Kindle E Ink- of Fire-apparaat, klik je hier.

Je gedownloade EPUB3-bestand (.epub) op een iPad of bureaublad bekijken

1. Als je de gratis Apple iBooks-app nog niet hebt, moet je de app eerst op je iPad installeren voordat je jouw e-book downloadt.
  2. Tik op de downloadkoppeling in je e-mail-app.
  3. Safari wordt geopend en het e-book wordt naar je apparaat gedownload.
  4. Wanneer het e-book is gedownload, verschijnt de optie 'Openen in iBooks'. Tik één keer op deze knop.
  5. iBooks wordt gestart en het e-book wordt geïmporteerd en geopend.

Een paar opmerkingen om het proces nog gemakkelijker te maken...

• Wifi-verbinding: e-books kunnen erg groot zijn, en het kan dus een aantal minuten duren voordat het e-book naar iBooks is gedownload en geïmporteerd.
    • Wacht geduldig: Tijdens het openen van het bestand geeft iBooks geen feedback. Wacht eerst een aantal minuten en controleer dan pas het apparaat.
    • Maak ruimte beschikbaar: Controleer of je apparaat voldoende vrije ruimte heeft, anders mislukt het downloaden.
    • Kun je het boek niet vinden? Controleer dan of je in iBooks de collectie met boeken bekijkt, en niet de collectie met PDF's. Om te schakelen tussen beide weergaven klik je op de knop 'Collecties' in de iBooks-bibliotheek.

Je kunt je e-book ook in iBooks for OSX Mavericks bekijken of in Readium, een gratis EPUB3-reader voor Chrome.