Lay-out van inhoud

De inhoud die je met liefde en zorg hebt samengesteld, moet worden getransformeerd van een statische, pagina-voor-paginaweergave in BookWright naar de vloeiende en dynamische lay-out van een e-book. In dit gedeelte doorloop je dit proces voor een voorspelbaar en prachtig resultaat in je e-book.

BookWright-containers toewijzen aan een e-book

Over het algemeen worden e-books het beste op een e-reader weergegeven met een eenvoudige en verticaal gestapelde lay-out. Bij de conversie van de BookWright-weergave naar een e-bookweergave wordt je inhoud verticaal gestapeld als een enkel bestand.

We noemen dit de 'Meer dan één, dan stapelen'-regel.

Dit betekent dat als je pagina-elementen (zoals afbeeldingen of tekst) naast elkaar plaatst, de elementen verticaal worden gestapeld op basis van hun leesvolgorde (van links naar rechts, van boven naar beneden)
Het volgende voorbeeld bevat twee afbeeldingen (met bijschrift) naast elkaar in BookWright.

Beide afbeeldingen (en hun bijschriften) worden gestapeld in het e-book.

Weergave van dezelfde inhoud op een tablet en een smartphone.

Het volgende voorbeeld bevat een afbeelding met bijschrift en tekst naast elkaar. Omdat er meerdere containers zijn, worden deze gestapeld in het e-book.

Vergelijk de tekststroom op een tablet en smartphone
Weergave van dezelfde inhoud op een tablet en een smartphone.

Tekstomloop om afbeeldingen

Er is één uitzondering op de regel 'Meer dan één, dan stapelen'. Als je tekst rechts of links van een afbeelding (zonder bijschrift) plaatst, wordt tekstomloop toegepast, waarbij de tekst om de afbeelding in het e-book wordt geplaatst. Op deze wijze kun je tekststromen elegant laten omlopen om afbeeldingen.

Het volgende voorbeeld laat een afbeelding zonder bijschrift zien, met tekst onder en rechts van de afbeelding. Met behulp van de tekstomloop wordt de tekst rechts van de afbeelding weergegeven in het e-book.

Een tekstkader dat rechts van een afbeelding is getekend
Tekst aan de rechterkant van een afbeelding in BookWright

Een tekstomloopkader aan de rechterkant op een tablet in een e-reader
Weergave van tekstomloop in het e-book