Jouw RTF-bestand(en) importeren naar BookWright

Zodra de inhoud van je boek is opgeslagen als RTF-bestand kun je het bestand importeren in BookWright.
Eerst gaan we een nieuw project maken in BookWright.
Tip:Klik op de knop Een nieuw boek beginnen

De blauwe knop Een nieuw boek beginnen

Voor e-books met doorstroomtekst raden we aan dat je de projectoptie Trade-boek (15 x 23 cm) kiest op het scherm 'Kies een boek'.

Kies het formaat Trade-boek (15 x 23 cm)

Waarom moet je een boekformaat kiezen wanneer e-books met doorstroomtekst geen vast paginaformaat hebben? Onthoud dat je, wanneer je een e-book maakt, in BookWright ook tegelijkertijd een gedrukte versie van je boek kunt ontwerpen. Door nu al een boekformaat te kiezen, is alles al klaar wanneer je later besluit om ook een gedrukte versie van je boek te publiceren.

Nu gaan we je bestanden importeren in BookWright. Misschien heb je jouw inhoud opgeslagen als één enkel RTF-bestand, of als afzonderlijke RTF-bestanden (één per hoofdstuk). Dat is allebei prima.

Jouw RTF-bestand(en) importeren

1. Open Blurb BookWright

2. Klik op het pictogram Tekstbestanden Pictogram Tekstbestanden op de werkbalk aan de bovenzijde.

3. Klik op het pictogram 'RTF-bestanden toevoegen'

Pictogram Een tekstbestand toevoegen aan BookWright

Blader naar je RTF-bestanden en selecteer de gewenste bestanden

4. Blader op je computer om te zoeken naar de RTF-bestanden die je wilt importeren

5. Selecteer de bestanden (houd de Shift-toets ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren) en klik op Openen

De RTF-bestanden toevoegen aan je boek

Je bestanden staan in BookWright, maar moeten nog op de pagina's van je boek worden geplaatst.

6. Je geïmporteerde RTF-bestanden bevinden zich nu in de bibliotheek met tekstbestanden van BookWright

7. Sleep de RTF-bestanden naar een lege pagina

8. Kies de gewenste lay-out voor de pagina en klik op 'Lay-out toepassen'

Tip:De verschillende opties voor lay-out en marges zijn alleen van toepassing op de gedrukte versie van een boek. Deze selectie is niet van invloed op je e-book.

9. Herhaal de bovenstaande stappen om meer RTF-bestanden te importeren.

Sleep elk RTF-bestand naar de lege pagina die volgt op de tekststroom van het RTF-bestand dat je de laatste keer hebt geïmporteerd.

Tekststromen en tekstvakken

Nadat je jouw RTF-bestanden hebt geïmporteerd, zie je dat de tekst is ingevoegd in je boek en dat BookWright het voor jouw tekst benodigde aantal pagina's heeft toegevoegd. Elk RTF-bestand wordt geïmporteerd in een tekststroom. Een tekststroom bestaat uit een aantal gekoppelde doorlooptekstvakken. Elke pagina bevat een gekoppeld doorlooptekstvak en jouw tekst 'stroomt' van het ene vak naar het volgende. Doorlooptekstvakken zijn anders dan individuele tekstvakken, omdat ze in een bepaalde volgorde aan elkaar zijn 'gekoppeld'. Dit betekent dat, als je de tekst wijzigt, of als je de afmetingen of opmaak van de container verandert, de tekst opnieuw wordt ingedeeld in een nieuwe tekststroom die in de beschikbare containers wordt geplaatst

Tip:Als er lege pagina's of tekstcontainers staan aan het einde van je boek en je klaar bent met al je bewerkingen en lay-out, kun je deze zonder problemen verwijderen.

Tip:Doorlooptekstvakken kun je herkennen door de getallen in de linkerbovenhoek die verschijnen wanneer je de cursor op het tekstvak plaatst.

Een doorlooptekstvak kun je herkennen door het getal in de linkerbovenhoek

Doorlooptekstvakn

Een normaal tekstvak heeft geen label in de linkerbovenhoek

Normaal tekstvak

Als je grote stukken tekst wilt importeren in BookWright, kun je daar het beste de RTF-importfunctie voor gebruiken. Elk geïmporteerd RTF-bestand wordt in een nieuwe tekststroom geplaatst. Wanneer we het e-book maken, plaatsen we elke tekststroom automatisch in een nieuw hoofdstuk in het e-book.

Je kunt ook handmatig tekststromen maken als je later meer inhoud wilt kopiëren en plakken, maar ons advies is dat je de RTF-importfunctie gebruikt. Hier volgt de procedure als je handmatig tekststromen wilt maken.

Tip:Als je een tekstdoorloopvak kleiner maakt, bijvoorbeeld door de hoogte ervan aan te passen, kan het gebeuren dat er tekst aan het einde 'wegvalt' omdat die niet meer in het vak past. Deze tekst wordt niet meer in het boek weergegeven. Om dit probleem op te lossen ga je naar de laatste tekstcontainer in de tekststroom. Klik op de knop Koppeling en teken een nieuw tekstdoorloopvak voor de weggevallen tekst.

Het pictogram rechtsonder in een tekstkader; voor tekststroom.

Tip: Gebruik niet meer dan één tekststroomvolgorde op een en dezelfde pagina.

Gebruik niet te veel tekstvakken die geen onderdeel vormen van een tekststroom. Wanneer deze direct boven een afbeelding staan, worden ze geïnterpreteerd als bijschrift. De tekstbreedte wordt dan aangepast aan de breedte van de afbeelding in het e-book.

Tip: Als je een tekstvak tussen twee gekoppelde doorlooptekstvakken plaatst, wordt er vóór en na de inhoud van het tekstvak een nieuwe regel ingevoegd.

Lettertypen

Blurb biedt 53 prachtige lettertypen met een speciale licentie voor gebruik in je e-books. Nadat je jouw RTF-bestand hebt geïmporteerd, moet je de lettertypen die in je tekstverwerker worden gebruikt, vervangen door de e-bookcompatibele lettertypen die zijn opgenomen in BookWright. Deze lettertypen staan bovenaan in het vervolgmenu met lettertypen. Zorg ervoor dat je alleen deze 53 lettertypen in je e-book gebruikt. Als je dat niet doet, zal de e-reader een standaardlettertype toepassen.

Tip: Als je een lettertype wilt wijzigen, selecteer je de inhoud in het tekstbewerkingsvenster en kies je een e-bookcompatibel lettertype uit de vervolgkeuzelijst.

Lijst met e-bookcompatibele lettertypen in Blurb BookWright

Tip: Bekijk de volgende video voor meer informatie over werken met lettertypen in BookWright.

Tips voor BookWright

• Zorg ervoor dat tekstvakken of afbeeldingsvakken elkaar nooit overlappen en plaats nooit tekst boven op afbeeldingen.
      Tip: Als je tekst op een afbeelding wilt plaatsen, kun je het beste een afbeeldingseditor, bijvoorbeeld Photoshop, gebruiken om de tekst te integreren in de afbeelding.
    • Achtergrondelementen, zoals paginanummers, kop- en voettekst en de achtergrondkleur van de pagina, worden niet opgenomen in je e-book.
    • Let heel goed op de waarschuwingspictogrammen BookWright-waarschuwingspictogram tijdens je bewerkingen.
      Tip: Soms zijn de hulp- en waarschuwingsberichten in BookWright alleen van toepassing op de gedrukte boekversie van je project, en niet de e-bookversie.
    • Bekijk alle berichten en suggesties die worden weergegeven tijdens het uploadproces.
    • Verplaats het afbeeldingsvak en niet de afbeelding in het vak. In dat geval worden de afbeeldingen mogelijk bijgesneden.

Tip:

Als je een afbeelding op het scherm wilt verplaatsen, klik en sleep je de rand van de afbeelding. Klik niet op de afbeelding zelf.

Kaderrand van afbeelding in BookWright

• Wanneer je een nieuwe afbeelding wilt toevoegen aan je boek, sleep je de afbeelding en zet je deze neer op de pagina. (In plaats van een leeg afbeeldingsvak te maken waarin je vervolgens jouw afbeelding plaatst.)
  • Wanneer je de afmetingen van een afbeelding wilt aanpassen, sleep je de handles op de hoekpunten van de kaderrand. Houd hierbij de Shift-toets ingedrukt. Klik vervolgens op de afbeelding en druk op de knop 'Vullen' Pictogram voor vullen van afbeelding in BookWright op de afbeeldingswerkbalk. Hierdoor blijft de hoogte-breedteverhouding van de afbeelding behouden en wordt de afbeelding niet bijgesneden.
  • Zorg ervoor dat je alleen de BookWright-romansjablonen (op blurb.com/templates) gebruikt. Deze zijn geoptimaliseerd voor e-books met doorstroomtekst. Alle overige sjablonen zijn alleen bedoeld voor gedrukte boeken en e-books met vaste lay-out.
  • Raadpleeg de BookWright-handleiding voor meer BookWright-tips of praat met iemand van ons Dream-team.