Aan de slag

Welkom

Deze handleiding helpt je bij het maken een fantastisch e-book met doorstroomtekst voor de Apple iPad, Amazon Kindle of andere e-reader. Alle onderwerpen die hier worden besproken gaan alleen over e-books met doorstroomtekst. Als je een e-book met een vaste lay-out wilt maken, ontwerp je je boek in BookWright en upload je het... dit is zo eenvoudig dat je geen handleiding nodig hebt!

Grote verwachtingen

Je staat op het punt om je e-book in BookWright te maken, de krachtige Blurb-tool voor lay-out en bewerkingen. In BookWright kun je jouw inhoud gemakkelijk aanpassen. Plaats je afbeeldingen precies waar je wilt en geef ze het gewenste formaat, maak een inhoudsopgave met gekoppelde tekst en voer alles uit naar een e-book. Deze handleiding laat je zien dat wat je in BookWright ziet, wordt getransformeerd naar een vergelijkbaar en gestroomlijnd e-book dat is geoptimaliseerd voor e-readers en apps. Het bewerkingsvenster van BookWright laat vaste pagina's zien, terwijl e-books met doorstroomtekst een vloeiende lay-out hebben, zonder een strikte pagina-indeling. Dat wil zeggen dat de paginering, en in zekere mate ook de lay-out van de inhoud van het e-book met doorstroomtekst, afhankelijk is van de schermgrootte van de e-reader of het leesapparaat.

E-readers kunnen groot of klein zijn (zoals een tablet of smartphone) en de inhoud die op het scherm past, verschilt dus per apparaat. Misschien willen jouw lezers ook de tekstgrootte, marges, achtergrondkleur of zelfs het lettertype aanpassen. In plaats van dat je elke pagina afzonderlijk in BookWright bewerkt, werk je feitelijk aan één lang stuk inhoud dat in pagina's wordt opgedeeld door de e-reader, op basis van de voorkeursinstellingen van de e-reader. Als auteur kun je natuurlijk aangeven welk lettertype jouw voorkeur heeft, maar uiteindelijk bepaalt de lezer hoe het e-book wordt weergegeven. Deze opmaakflexibiliteit zorgt ervoor dat e-books met doorstroomtekst zo toegankelijk en veelzijdig zijn, en dat ze op zo veel verschillende apparaten kunnen worden gelezen.

Als je precies wilt bepalen hoe je afbeeldingen, kolomindeling, lettertypen en stijlen worden weergegeven, kun je beter kiezen voor een e-book met vaste lay-out. Maar maak je geen zorgen, we zullen je laten zien hoe je jouw inhoud het beste kunt structureren voor het mooiste resultaat, dus laten we beginnen!

Zorg dat je de nieuwste versie van BookWright hebt

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je de meest recente versie van BookWright op je computer hebt geïnstalleerd.

1. Download BookWright. Als je BookWright al hebt geïnstalleerd, wordt het programma automatisch bijgewerkt wanneer je het de volgende keer start.
  2. Blader door de BookWright-handleiding. Nadat BookWright op je computer is geïnstalleerd, raden we aan dat je even de tijd neemt om het programma te leren kennen.
    Tip:Neem met name de gedeelten over afbeeldingen, doorstroomtekst en RTF-bestanden importeren door. Deze concepten worden later in detail besproken.
  3. Kijk ook naar de indrukwekkende BookWright-romansjablonen waarmee jouw roman er vanaf het begin al professioneel uitziet.