Tekststijlen en afbeeldingen

De stijlen die je toepast op tekstinhoud in BookWright worden rechtstreeks doorgegeven aan je e-book. Hier volgen tips over welke stijlen het beste werken.

Tekstuitlijning, uitvulling en inspringing

Met de tekstbewerkingsfunctie van BookWright kun je tekst links en rechts uitlijnen, of centreren. De meeste uitlijningstypen worden automatisch doorgegeven tijdens de RTF-import.

• Vermijd het gebruik van spaties voor inspringingen. Gebruik liever de Tab-toets of de tool voor inspringen BookWright in de werkbalk voor tekstverwerking.
  • Vermijd het gebruik van 'verkeerd-om-inspringingen' in Word Word Indent voordat je jouw RTF-bestand importeert.
  • Gebruik de optie Centreren centreer en centreer tekst niet door spaties in te voeren.
  • Vermijd het gebruik van volledig uitgevulde tekst. Alhoewel dit standaard wordt toegepast in drukwerk, kan dit in e-books leiden tot uitgerekte woorden in de laatste regel van een pagina. N'utilisez pas l'icône de justification.
  • Er wordt geen automatische alinea-inspringing toegepast. Als je de eerste alinea (of alle alinea's) in je e-book wilt laten inspringen, gebruik dan de Tab-toets bij elke alinea waarvan je de inhoud wilt laten inspringen.

Lettertypen en speciale tekens

Blurb en BookWright bieden een uitgebreid scala aan lettertypen (wel 53 om precies te zijn!) met een licentie voor gebruik in jouw e-book. Bovendien bevat onze Flourish Font prachtige glyphen waarmee je inline-ornamenten kunt toevoegen aan hoofdstuktitels die worden geschaald op basis van de tekstgrootte op e-readers.

• Gebruik zwarte of donkere kleuren voor lettertypen. Lichte kleuren zijn moeilijk zichtbaar, omdat de achtergrond bij de meeste e-readers wit is.
  • Gebruik onze Flourish Font-glyphen voor de titelpagina's van hoofdstukken, in plaats van afbeeldingen. Klik hier voor meer informatie over Flourish Fonts.
  • Aangepaste ingesloten lettertypen worden niet ondersteund. Alleen de 'e-bookcompatibele' lettertypen van BookWright worden weergegeven in je uiteindelijke e-book.

Regelafstand

Over het algemeen kun je de regelafstand of interlinie het beste instellen op gehele getallen. Vermijd dus waarden als 1,5.

Webkoppelingen (hyperlinks)

BookWright en alle e-books die in BookWright zijn gemaakt bieden ondersteuning voor zowel interne koppelingen (van één e-bookpagina naar een andere) als externe koppelingen (elke pagina op internet).

• Controleer alle koppelingen in je e-book heel nauwgezet voordat je het e-book publiceert.

Tip: Interne koppelingen van je Word-document werken niet in BookWright. Bij externe koppelingen komen enkele indelingsproblemen voor. Klik op alle koppelingen om na te gaan of ze allemaal naar verwachting werken.

• Voeg geen URL's in met lange querytekenreeksen (de tekst na het vraagteken in een URL)

Achtergrondinhoud

Inhoudselementen in het achtergrondvak, zoals paginanummers, kop- en voetteksten en achtergrondkleuren worden genegeerd in het e-book.

Gelijktijdig een gedrukt boek en een e-book ontwerpen

BookWright combineert op een heel indrukwekkende manier de vereisten voor het maken van een gedrukt boek met die voor een e-book. Maar soms wil je dat de lay-out voor één versie van je boek op een hele specifieke manier net iets anders is.

1. Voltooi de lay-out van je gedrukte boek of e-book
  2. Blader naar de locatie waar je het .blurb-bestand voor het boek hebt opgeslagen
  3. Dupliceer dat .blurb-bestand en geef het een unieke bestandsnaam
  4. Open het nieuwe bestand in BookWright
  5. Voer de specifieke wijzigingen voor je gedrukte boek of e-book door in het afzonderlijke bestand.
    Tip: Met de bovenstaande strategie wordt er voor elk van beide boekversies een unieke verwijzing weergegeven op je Blurb-dashboard.

Afbeeldingen toevoegen aan je boek

Omdat afbeeldingen niet samen met de RTF-inhoud worden geïmporteerd, zul je deze in een afzonderlijke stap moeten toevoegen. Hier volgen enkele tips over de afmetingen en plaatsing van afbeeldingen, en hoe je ervoor zorgt dat de kwaliteit van de afbeeldingen behouden blijft wanneer je ze toevoegt aan BookWright.

Verplaats het doorlooptekstvak of wijzig de grootte om ruimte te maken voor de afbeelding. Sleep dan de afbeelding naar de lege ruimte en zet deze neer.

Grootte wijzigen om ruimte te maken

Tip: Zorg dat je afbeelding niet zwaarder dan 2 MB wordt en niet meer dan 300 DPI. Als je een e-book en boek maakt om af te drukken, comprimeer je afbeeldingen dan zodat het totale project in BookWright (.blurb bestand) niet groter is dan 2 GB. Als je project groter is dan 2 GB, dan is uploaden niet mogelijk.

Tip: Als je de grootte van vakken aanpast, kan dit ertoe leiden dat de tekst niet meer past. Als dat gebeurt, moet je een nieuw doorlooptekstvak toevoegen en koppelen aan het einde van de tekststroom.

Bijschriften toevoegen aan afbeeldingen

Voor het toevoegen van bijschriften gebruik je een eenvoudig tekstvak. Dit is ook de enige keer dat je eenvoudige tekstvakken gebruikt in plaats van doorlooptekstvakken.

1. Klik op de knop Tekstcontainer tekenen onder de sectie Lay-outs op de werkbalk om een nieuw tekstvak te tekenen.
  2. Sleep de muisaanwijzer om een tekstvak onder de afbeelding te tekenen.
  3. Verplaats het tekstvak, zodat de bovenste rand netjes vastklikt aan de onderste rand van de afbeelding.
    Tip: Let op: het tekstvak en de afbeelding mogen niet overlappen.

Tip: Bijschriften die boven een afbeelding worden geplaatst, worden genegeerd, ook al zijn ze vastgeklikt aan de afbeelding.

Beste werkwijzen voor afbeeldingen

Hier volgen enkele tips voor het werken met afbeeldingen

• Alleen de afbeeldingsbestandstypen JPEG en PNG worden geaccepteerd
    • Vermijd het gebruik van transparante PNG's. Deze worden niet ondersteund door Amazon Kindle-apparaten.
    • Zorg ervoor dat de afbeeldingen niet groter zijn dan 500 kB per stuk en dat ze niet meer dan 300 dpi bevatten.
    • Plaats een tekstvak nooit boven op een afbeelding. Voeg de tekst in dat geval toe met een afbeeldingseditor, zoals Photoshop.
    • Gebruik de sRGB-kleurruimte, en niet CMYK.

Afbeelding op een dubbele pagina

In BookWright is het mogelijk om een enkele afbeelding op een dubbele pagina te plaatsen, maar deze afbeelding zal in een e-book met doorstroomtekst worden aangepast aan het formaat van een enkele 'pagina'. De reden is eenvoudig: e-books met doorstroomtekst bevatten geen dubbele pagina's. Zorg dat je per twee pagina's in BookWright slechts één afbeelding voor een dubbele pagina toevoegt.

Tip: Let ook op dat alle andere afbeeldingen (dus niet voor een dubbele pagina) niet de rug of het gebied tussen de linker- en rechterpagina in BookWright overlappen.

Afbeeldingen verwerken

De resolutie van een e-book hoeft niet zo hoog te zijn als die van een gedrukt boek voor een goede weergave op een e-reader. Bij onze e-bookconversie wordt altijd geprobeerd om de resolutiewaarden van de oorspronkelijke afbeelding te behouden. In bepaalde omstandigheden moeten afbeeldingen echter worden verwerkt en opgeslagen als een nieuwe afbeelding. Je kunt dit verwerkingsproces voorkomen door de hoogte-breedteverhouding (hoogte en breedte) van het afbeeldingsvak te laten overeenstemmen met die van de afbeelding.

Tip: De afbeelding ziet er in BookWright misschien klein uit, maar in het e-book is de afbeelding in het volledige formaat opgeslagen. Als je op de afbeelding dubbeltikt, wordt deze in de meeste e-readers volledig weergegeven.

Voorwaarden waardoor de verwerking van afbeeldingen wordt gestart:

• Bijsnijden en roteren van afbeeldingen in een afbeeldingsvak. Als de bronafbeelding in een afbeeldingsvak groter is dan het vak, wordt de afbeelding bijgesneden.
        • Foto's met EXIF-gegevens. Met EXIF-gegevens kun je de afdrukstand van je afbeeldingen bepalen, bijvoorbeeld of foto's van je smartphone staand of liggend zijn. Om zeker te zijn dat de afbeelding een correcte afdrukstand heeft, verwijderen we de EXIF-gegevens en slaan we de afbeelding opnieuw op met de juiste afdrukstand.
        • Niet-ondersteunde kleurruimten. Als de afbeelding is opgeslagen in CMYK (wordt gebruikt voor drukwerk) of een andere onbekende kleurruimte, converteren we de afbeelding naar sRGB en slaan we de afbeelding opnieuw op.
        • Bestand is te groot. We willen dat je e-book goed werkt voor alle marktplaatsen. Als je e-book te groot is (groter dan 500 kB) moeten we je e-book mogelijk opnieuw opslaan om het kleiner te maken.
        • Pixeldichtheid van afbeelding is groter dan 300 dpi. 300 dpi is prima voor drukwerk, maar te veel van het goede voor e-books. Over het algemeen is 72 dpi voldoende.
        • De resolutie van een afbeelding is groter dan 3,2 miljoen pixels (bijvoorbeeld 1550 x 2050)

Omslagillustraties maken

Vergeet niet om een omslagafbeelding toe te voegen. Je kunt geen e-book maken zonder omslag. Voeg illustraties toe door op de knop Omslagen te klikken.

Tip: Maak verschillende omslagen voor je e-book en de gedrukte versie.

Tip: Neem contact op met ons Dream Team voor hulp bij het maken van omslagillustraties.