Structuur en indeling van boek

Een belangrijke factor bij het maken van een succesvol en prettig leesbaar e-book, is het opdelen van je boek in secties of hoofdstukken. Je hebt je inhoud al een structuur gegeven in Word, waar je hebt nagedacht over het voorwerk, de inhoud en het nawerk van je boek. In dit gedeelte wordt beschreven hoe je jouw inhoud kunt indelen in BookWright, zodat je een inhoudsopgave voor e-readers kunt gebruiken, hoe je secties of hoofdstukken kunt scheiden door eindemarkeringen en hoe je koppelingen kunt leggen tussen verschillende gedeelten van je boek.

Inhoudsopgave voor e-readers

Met apps voor e-readers kunnen lezers snel en gemakkelijk zoeken naar tekst of naar een bepaalde sectie van een e-book springen via de inhoudsopgave, die los van de boekinhoud wordt aangeboden. In e-books wordt deze informatie in een speciaal bestand opgeslagen. Blurb maakt dit bestand automatisch voor je aan, op basis van de structuur die je in BookWright aan je inhoud hebt gegeven. Het is een goed idee om meer hoofdstukken op te nemen in je e-book, ook al bestaat zo'n hoofdstuk uit niet meer dan één 'pagina' met inhoud.

E-book met iPad-inhoudsopgave
iPad-inhoudsopgave

Een hoofdstuk wordt gemaakt...

• Voor elke tekststroom
  • Voor elk sectie-einde (oneven of even pagina) van je bron-RTF-bestand
  • Voor elk RTF-bestand dat je importeert in de editor voor e-books

Hoofdstuktitels

Blurb maakt automatisch de titel van elk hoofdstuk in je inhoudsopgave door te zoeken naar de eerste zin met de grootste lettertypen in een tekststroom.

Tip: Voor het beste resultaat plaats je jouw hoofdstuktitel als eerste zin in de tekststroom en pas je het grootste lettertype toe. Vermijd het gebruik van getallen of punten in de titel.

Pagina-einden

Over het algemeen kunnen e-readers de inhoud van een e-book prima opbreken in pagina's. Dit gebeurt tijdens het lezen. Onthoud wel dat de visuele pagina-einden in BookWright niet worden doorgegeven als pagina-einden in je e-book. Je kunt echter wel inhoud op een nieuwe 'pagina' van het e-book laten beginnen. Gebruik hiervoor de volgende strategieën.

• Plaats een pagina-einde in Word voordat je jouw RTF-bestand importeert.
    Tip: Kies in het Word-menu: Invoegen > Pagina-einde
  • Voeg nieuwe regels toe of druk meerdere keren op de Enter-toets aan het einde van een doorlooptekstvak om de tekst naar de volgende pagina te 'duwen'.
    Tip: Maak je geen zorgen, de extra regels worden niet weergegeven in je e-book.
  • Plaats een enkele afbeelding op een BookWright-pagina voordat je doorstroomtekst plaatst
  • Start nieuwe doorstroomtekst (hierdoor wordt ook een nieuw hoofdstuk gemaakt)
  • Wijzig de grootte van een doorlooptekstvak (hierdoor wordt tekst naar de volgende pagina verplaatst)
    Tip: Wanneer je de grootte van een doorlooptekstvak wijzigt, let er dan goed op dat de inhoud niet aan het einde van het vak wordt afgeknipt.
  • Een inhoudsopgave maken in het voorwerk

Als je zelf een pagina met een inhoudsopgave wilt maken in het voorwerk, gebruik dan de Hyperlink-tool, zodat je koppelingen kunt instellen naar de juiste pagina's in BookWright. Ook al is de paginanummering in een e-book niet relevant, toch kan de lezer naar de juiste plek in je e-book springen door op de koppelingen te klikken.

Pagina's in BookWright koppelen voor een aangepaste inhoudsopgave

Tip:Als je een eigen inhoudsopgave met koppelingen maakt, kun je de opmaak het beste heel eenvoudig houden. Vermijd het gebruik van stippellijnen ('............') omdat de lay-out hierdoor niet consistent kan worden toegepast. Vermijd ook het gebruik van paginanummers uit het gedrukte boek. Deze komen niet overeen met de 'paginanummering' van het e-book.