E-books met doorstroomtekst veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het verschil tussen een e-book met een vaste lay-out en een e-book met doorstroomtekst?

Een e-book met vaste lay-out bevat meestal veel afbeeldingen welke exact gepositioneerd zijn ten opzichte van de tekst. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn fotoboeken, magazines en stripboeken. Een e-book met doorstroomtekst bevat meer tekst en de lay-out is variabel en gepagineerd afhankelijk van de app waarmee het bekeken wordt. Enkele voorbeelden van e-books met doorstroomtekst zijn romans en andere leesboeken.

Waarom ziet mijn inhoud er niet hetzelfde uit in BookWright als in het e-book met doorstroomtekts?

BookWright is een krachtige lay-out- en bewerkingsprogramma die een ‘vaste’ pagina-voor-pagina-indeling van jouw inhoud laat zien. Wanneer deze wordt omgezet naar een e-book met doorstroomtekst wordt de lay-out gestroomlijnd en bepaalt de app hoeveel van de inhoud past op één pagina. Dit verschil zorgt ervoor dat doorstromende inhoud leesbaar is onafhankelijk van de grootte van het scherm en ingestelde lettergrootte. Voor meer informatie over hoe inhoud eruitziet als herschikbaar e-book klik hier.

Hoe pas ik mijn inhoudsopgave aan?

De inhoudsopgaven voor e-books worden automatisch voor je aangemaakt en voorzien van de eerste zin in het grootste lettertype in een tekstdoorloop. Voor meer informatie over hoe inhoudsopgaven worden gemaakt klik hier.

Waarom is de ‘doorstroom’-optie grijs weergegeven als ik mijn boek probeer te uploaden?

Om een e-book met doorstroomtekst te kunnen uploaden en aan te maken moet je je tekst importeren vanuit tenminste één RTF-bestand. Voor meer informatie over het importeren van inhoud uit RTF-bestanden klik hier.

Waarom zijn er geen hoofdstukken in mijn e-book?

Je moet je inhoud verdelen over aparte RTF-bestanden (één voor ieder hoofdstuk) of een sectie-einde (Oneven pagina) tussen ieder hoofdstuk invoegen. Voor meer informatie over hoe hoofdstukken aangemaakt worden klik hier.

Waarom is een deel van de tekst verdwenen in mijn boek?

Wanneer je de hoogte aanpast van een doorlooptekstvak kan er tekst verdwijnen aan het einde van de doorloop of hoofdstuk. Je moet extra doorlooptekstvakken invoegen en koppelen, en mogelijk extra pagina’s invoegen om de verdwenen tekst te kunnen plaatsen. Voor meer informatie over het aanpassen van tekstdoorlopen klik hier.

Het kan soms ook zo zijn dat inhoud verdwijnt omdat je teveel tabs gebruikt om inhoud aan de rechterzijde of gecentreerd weer te geven. Maak in plaats daarvan de tekst op met de optie centreren of rechts uitlijnen.

Waarom worden de door mij toegevoegde paginanummers in de achtergrond niet zichtbaar in mijn e-book met doorlooptekst?

Alle inhoud op de achtergrond wordt niet geïncludeerd bij het e-book. Daarnaast is het zo dat de paginanummers in BookWright niet overeenkomen met de dynamische paginering in een e-reader. Voor meer informatie over BookWright en tips klik hier.

Waarom wordt de door mij toegevoegde tekst over een afbeelding voor of na deze afbeelding geplaatst?

Bij het omzetten van het e-book worden het overlappen van vakken zoals tekst en afbeeldingen niet ondersteund. Om dit te omzeilen kan een samengevoegde afbeelding geïmporteerd worden uit een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop. Voor meer informatie over BookWright en tips klik hier.

Waarom is mijn afbeelding die ik over twee pagina’s geplaatst heb kleiner in het e-book?

E-books met doorlooptekst verschillen met gedrukte boeken en e-books met een vaste lay-out in dat er geen pagina’s naast elkaar geplaatst worden. Alle inhoud wordt zo geplaatst dat deze past op het scherm. Een afbeelding over twee pagina’s wordt verkleind zodat deze horizontaal past op één ‘pagina’. Voor meer informatie over afbeeldingen over twee pagina’s klik hier.

Hoe maak ik een inhoudsopgave met aantikbare links?

U kunt hyperlinks aanmaken in BookWright door gebruik te maken van de ‘maak hyperlink’-knop in de teksteditor. Selecteer de tekst waarvan je een link wilt maken, klik op de ‘maak hyperlink’-knop en geef de door jou gewenste locatie op. Voor meer informatie over aantikbare links klik hier.

Waarom zien de lettertypes er verschillend uit in het ebook vergeleken met wat ik gekozen heb in BookWright?

Alleen voor e-book geschikte lettertypen kunnen in jouw e-book gebruikt worden. We hebben 53 prachtige digitale lettertypen waarvoor een licentie beschikbaar is voor gebruik in e-books. Zorg er ook voor dat in jouw e-reader de optie auteursinstellingen aanstaat. Voor meer informatie over voor e-book geschikte lettertypen klik hier.

Waarom zien de afbeeldingen in mijn boek er wazig / onscherp uit?

Uw afbeeldingen zijn waarschijnlijk te klein, te veel vergroot of te gecomprimeerd in het geval van .jpeg bestanden. BookWright waarschuwt voor afbeeldingen van lage kwaliteit, echter deze waarschuwingen zijn meestal alleen van toepassing op drukwerk. Daarom is het altijd het beste om jouw inhoud te bekijken op een apparaat of in een app om te controleren dat de afbeeldingskwaliteit voldoende is. Voor meer tips over afbeeldingen klik hier.

Waarom ziet de tekstuitlijning er anders uit in mijn e-book met doorlooptekst dan in BookWright?

Er is een scala aan uitlijningsmogelijkheden die bepalen hoe de tekstinspringing eruit ziet in een e-book. Wij raden aan om de uitlijningsopties (links, gecentreerd, rechts) te gebruiken in plaats van herhaalde Tabs, en de Tabtoets of inspringingsoptie in plaats van herhaalde spaties. Vermijd het gebruik van de verkeerd-om inspringing in Word. Zorg ervoor dat, welke methode je ook kiest, je deze consistent toepast in jouw hele boek. Voor meer informatie over tekstuitlijning klik hier.

Hoe maak ik een onderschrift voor een afbeelding?

Plaats de tekst voor het onderschrift in een tekstvak. Verplaats dit vak naar het afbeeldingsvak zonder dit te overlappen. Wanneer het tekstvak in de buurt komt van de onderzijde van de afbeelding, moet deze op de juiste plaats schieten. Voor meer informatie over het maken van onderschriften klik hier.

Hoe bekijk ik mijn .mobi bestand op een Kindle?

Klik hier voor meer informatie van Amazon hoe bestanden te verplaatsen van jouw computer naar jouw Kindle. Voor meer informatie over het bekijken van jouw inhoud op apparaten klik hier.

Hoe bekijk ik mijn .epub bestand op een iPad?

Installeer de Apple iBooks app op jouw iPad, download jouw boek vanaf je Blurb dashboard, tik op de naar jou gemailde downloadlink en op 'Open in iBooks'. Voor meer informatie over het bekijken van jouw inhoud op apparaten klik hier.

Hoe upload ik mijn KF8 (.mobi) bestand naar Amazon?
Je moet je inschrijven voor Amazon’s Kindle Direct Publishing (KDP). Hier vind je helppagina’s en kun je rechtstreeks contact opnemen met Amazon voor vragen en opmerkingen. Voor meer informatie over verkopen en verspreiden op marktplaatsen klik hier.

Hoe upload ik mijn .epub bestand naar de iBooks Store?
Je moet je inschrijven met een Apple-account. Hier vind je helppagina’s en kun je rechtstreeks contact opnemen met Apple voor vragen en opmerkingen. Voor meer informatie over verkopen en verspreiden op marktplaatsen klik hier.

Hoe maak ik mijn boek ‘beschikbaar voor de wereld’?

De meeste digitale marktplaatsen geven je de mogelijkheid in te stellen in welke landen (afhankelijk van hun distributienetwerk) je jouw inhoud verkoopt. Voor meer informatie over verkopen en verspreiden op marktplaatsen klik hier.

Hoe verkrijg ik een ISBN voor mijn e-book met doorlooptekst?

Op dit moment krijgen e-books met doorlooptekst geen ISBN toegewezen.

Waarom staan mijn afbeeldingen niet in de juiste volgorde?

Meerdere afbeeldingen naast elkaar volgen de ‘Meer dan één, stapel ze’ regel. Afbeeldingen worden gestapeld volgens de natuurlijke leesvolgorde van links-naar-rechts van onder-naar-boven. Wanneer deze volgorde niet klopt kun je dit corrigeren door afbeelding voor abeelding verticaal te plaatsen in BookWright.

Daarnaast is het zo dat indien een erg grote afbeelding over de rug geplaatst is (het middelste gebied van de twee pagina’s in BookWright) de afbeeldingsvolgorde omgekeerd kan zijn. Voor meer informatie over het plaatsen van afbeeldingen en lay-out klik hier.