Hoe kan ik paginanummers toevoegen en verwijderen in BookSmart?

Met BookSmart kun je zelf veel regelen wat betreft de paginanummering en paginering. Je kunt paginanummers toepassen op een enkele pagina, alle rechterpagina's, alle linkerpagina's, alle pagina's of op geen enkele pagina's.

Paginanummers toevoegen

Als je de opties voor paginanummering wilt aanpassen, klik je in de bewerkmodus binnen de voettekst van een van de pagina's. Paginanummers kunnen niet boven op een afbeelding worden geplaatst, dus lay-outs waarin afbeeldingsvakken helemaal doorlopen tot de rand hebben geen voettekst. Nadat je hebt geklikt in het tekstvak van de voettekst, worden opties met vervolgkeuzelijsten weergegeven. Selecteer 'Paginanummer' in het eerste vervolgkeuzemenu en kies vervolgens een optie in het volgende vervolgkeuzemenu om paginanummers toe te passen op één pagina, sommige of alle pagina's. Klik vervolgens op de knop Toepassen.

Als je wilt dat de paginanummering begint op een bepaalde pagina na Pagina 1 (zodat de introductiepagina's bijvoorbeeld Romeinse cijfers kunnen hebben), navigeer je naar de pagina waarop je de nummering wilt laten beginnen en kies je in het menu Opmaak de optie 'Paginering hier beginnen'.

Image

Paginanummers verwijderen
Klik in de voettekst waar het paginanummer wordt weergegeven, kies 'Geen' in het betreffende vervolgkeuzemenu en selecteer 'Toepassen op pagina's'.

Zie je paginanummers terwijl je deze niet wilt hebben?

Telkens wanneer je een nieuwe pagina maakt, wordt hiervoor de originele lege paginasjabloon ter referentie gebruikt. Zelfs als je Pagina toevoegen en vervolgens Dubbele pagina hebt gekozen als het type pagina dat je wilt toevoegen, gebruikt de dubbele pagina nog steeds de lege sjabloon ter referentie, en niet de pagina die wordt gedupliceerd.

Dit is een tijdelijk BookSmart-probleem (en staat op ons lijstje met verbeteringen die binnenkort worden uitgevoerd). Maar maak je geen zorgen. Met de instelling 'Weergeven: Geen; Toepassen op: Alle pagina's' worden alle bestaande paginanummers verwijderd wanneer je op 'Toepassen' klikt. Maar met deze instelling wordt niet voorkomen dat er nieuwe paginanummers verschijnen wanneer je nieuwe paginanummers aan je boek toevoegt. Daarom is het een aanrader om als laatste stap in je ontwerpproces nog even de optie 'Weergeven: Geen; Toepassen op: Alle pagina's' in te stellen.

Hint: Het is een goed idee om in het boekontwerpproces de stap 'paginanummers toevoegen' te bewaren tot het laatst. Dit omdat de pagina's mogelijk niet automatisch opnieuw worden gepagineerd wanneer je de volgorde van de pagina's wijzigt. En controleer altijd je boek in de voorbeeldweergave voordat je gaat uploaden, zodat je zeker weet dat de pagina's correct zijn genummerd.