Afsnijlijnen in BookWright

Afsnijlijnen tonen of verbergen

Je kunt de afsnijlijnen in BookWright tonen of verbergen met CMD+T (Mac), Ctrl+T (Windows), via  Weergeven > Bijsnijgebied weergeven of door op het afsnijlijnpictogram bovenaan de pagina te klikken.

Hoe gebruik je de afsnijlijnen?

Afsnijlijnen zijn standaard ingeschakeld in BookWright. Zo kun je zien waar je pagina’s naar verwachting worden afgesneden bij het afdrukken en ervoor zorgen dat er geen belangrijke delen wegvallen.

Hieronder zie je de roodgestippelde afsnijlijn en een roze gebied. Houd belangrijke content buiten dit roze gebied.

Details afsnijlijnen

De roodgestippelde afsnijlijn geeft aan waar je pagina ongeveer wordt afgesneden.

• De daadwerkelijke afsnijlijn kan enigszins afwijken en kan zich dus net boven of net onder de rode stippellijn bevinden.

Het roze gebied is het afdrukveilige gebied.

• Houd belangrijke content (zoals tekst of de bovenkant van een hoofd) BUITEN het roze gebied. Zo voorkom je dat hij wordt afgesneden, in het midden wegvalt of over de omslag wordt gevouwen.
  • Bij Layflat-boeken wordt de content in de rugmarge niet afgesneden, maar is er wel een vouwlijn zichtbaar.

Wanneer kun je afsnijlijnen negeren?

• Alleen bij paginavullende afbeeldingen, waarbij je afbeelding of achtergrond de pagina helemaal bedekt. Zorg er in dit geval voor dat je afbeeldingen tot de randen van de pagina lopen, voorbij de rode stippellijn.

• Plaats geen belangrijke content, zoals tekst of de bovenkant van een hoofd, in het roze gebied. (Als je voor Layflat hebt gekozen wordt content in de rugmarge van het boek niet afgesneden omdat we op een groot vel afdrukken, maar er zit in dit geval wel een vouw in het midden).

Details roze gebied

Dit is een pagina in BookWright waarbij het afsnijgebied is ingeschakeld. Let op het roze gebied. Houd belangrijke content, zoals tekst, paginanummers etc., buiten dit gebied.

In het voorbeeld hieronder staat de tekst veilig buiten het gekleurde gebied, zodat hij niet wordt afgesneden. Dit is juist.

Hieronder staat de tekst in het roze gebied. Dit is niet goed, omdat de tekst mogelijk wordt afgesneden.