Ontwerpfuncties in BookWright: lay-outs, tekstcontainers, proefdrukversies en meer

In dit artikel bespreken we een aantal handige BookWright-functies voor het ontwerpen van je boek.

1. Maak en bewaar je eigen lay-outs

Als je een lay-out hebt gemaakt die je waarschijnlijk op meerdere pagina’s gaat gebruiken, kun je de optie Lay-out opslaan gebruiken om dat ontwerp op te slaan.

Vervolgens kun je je zelf ontworpen lay-out van de lay-out-thumbnails naar de gewenste pagina slepen.

2. Pas je omslagontwerp aan voor verschillende omslagtypen

Omdat al onze omslagtypen enigszins variëren wat betreft snijlijnen en formaat, kun je in BookWright je omslagontwerp voor ieder type aanpassen. Klik als je klaar bent met een omslagontwerp met de rechtermuisknop op de preview van de omslag en gebruik de functie Ontwerp gebruiken voor alle omslagen om dat ontwerp voor alle andere omslagtypen te gebruiken.

Je kunt ook voor ieder omslagtype een compleet andere omslag ontwerpen.

3. Tekst koppelen en laten overlopen van de ene container in de andere

Klik op Tekststroom onder de tekstcontainer. Klik vervolgens in een tweede container om ze aan elkaar te koppelen. Je tekst loopt nu automatisch van de ene container over in de andere.

Als je de twee tekstcontainers wilt ontkoppelen, klik dan op de ontkoppelingsfunctie linksboven in iedere tekstcontainer.

4. Afbeeldingen laten overlappen

Als je afbeeldingen laat overlappen, kun je de functies Naar achtergrond en Naar voorgrond gebruiken om te bepalen welke afbeelding vooraan moet komen. Je kunt deze functie ook gebruiken om een afbeelding en tekst of twee tekstcontainers te laten overlappen.

Je vindt deze functies in het fotobewerkingspop-upvenster dat verschijnt als je een fotocontainer hebt geselecteerd, of in het tekstbewerkingspop-upvenster, dat verschijnt als je een tekstcontainer hebt geselecteerd.

5. Gelicentieerde lettertypen voor e-books

Bekijk deze veelgestelde vraag voor een overzicht van lettertypen die online gebruikt mogen worden.

6. Proefdrukfunctie

BookWright is geïnstalleerd met het kleurprofiel dat door Blurb wordt gebruikt bij het drukproces. Dit betekent dat de afbeeldingen die je op het scherm ziet zo dicht mogelijk in de buurt komen van de gedrukte versie, mits je beeldscherm recentelijk is gekalibreerd op kleurjuistheid. Omdat je in BookWright kunt werken met RGB-afbeeldingen, maar er uiteindelijk in CMYK gedrukt wordt, is het een goed idee om deze functie in te schakelen zodat je kunt zien hoe je project er eenmaal afgedrukt uit komt te zien.

Je kunt de proefdrukfunctie inschakelen via Voorkeuren. Op Windows-computers vind je dit onder Help > Voorkeuren en op een Mac onder BookWright > Voorkeuren.

Lees voor meer informatie over BookWrights proefdrukfunctie het artikel Proefdrukfunctie en kleurmanagement in BookWright.